Andelen visstidsanställda med timlön i Kommunerna ökar samtidigt som andelen tillsvidareanställda med trygga anställningar sjunker.
Andel visstidsanställda med timlön andel %
Trenden har varit tydligt i flera år och nu syns det även i den statistik som kommunerna själva tar fram.
Andel tillsvidareanställda andel %
Vad är orsaken till att Kommunerna överger principen att alla anställningar ska i grunden vara tillsvidare? Hur kommer det sig att kommunerna förlitar sig mer och mer över att visstidsanställda med korta otrygga anställningar är något som ger bättre kvalité. Siffrorna ovan gäller på kommuntotalen, andel för Kommunals medlemsgrupper är betydligt högre.
Att ett litet företag med osäker orderingång ibland anställer på visstid vi ordertoppar kan jag förstå. Vad var grunden till att kommunerna började använda samma princip. Orderingång är konstant, hur många barn som föds är relativt konstant, hur många medborgare som blir äldre och behöver hjälp vet alla kommuner också. Sjukfrånvaron mäts kontinuerligt övriga ledigheter finns det också statistik på. Vad är det då som gör att offentlig sektor blev en verksamhet där man inte törs tillsvidareanställa utifrån känt behov. Varför planeras verksamheten i tidsperioder under tre månader. Varför finns det inte längre någon långsiktighet?
I veckan kom det en rapport om framtida rekryteringbehov presenterad av SCB. Den rapporten visar på stora framtida behov inom tex äldreomsorgen.
Behov av sjuksköterskor fram till 2035
( Källa SCB)
När är det dags att Kommunerna börjar ägna sig åt långsiktigt personalplanering? Idag förväntas en nyutbildad undersköterska hanka sig fram på visstidsanställningar i flera år innan de får en trygg anställning istället för att erbjudas en tillsvidareanställning redan innan de börjar på utbildningen. Med all tillgängliga fakta borde det vara självklart att arbetsgivarna redan innan eleverna går ut erbjuder en fast anställning.