I den verksamheten har det ju snart i 10 år funnits beslut om att alla ska ha rätt till heltid. Personliga assistenterna undantagna.
Hur har det då utvecklats sista fem åren. Ja andel heltidsanställda ökar, 2014 var siffran uppe på 88%. Positivt ja. Andelen heltidsanställda ökar.
Det som gör att jag trots detta hoppas på en förändring 2015 är hur andelen arbetet som utförs av tillsvidareanställda minskar. 83 % av arbetet utförs av tillsvidareanställda. Resterande 17 % utför av i huvudsak timavlönade visstidsanställda.
Ännu mer oroande är att endast 48% av arbetet utförs av heltidsarbetande. Det innebär att av de som har en heltidsanställning i grunden har hälften av de anställda av någon anledning tagit partiell ledighet av någon anledning.
Om nu den politiska ledning sagt att alla ska ha rätt till att arbeta heltid måste det även vara möjligt i verkligheten. Om varannan heltidsanställd söker sig ned i tid måste det tas på allvar. En del kan förklaras med exempelvis föräldraledighet men jag anser att det inte finns förutsättningar att klara av att arbeta de timmar som krävs för att få ihop en heltid.
Om arbetsmiljön och arbetstider motverkar möjligheten till heltid är det då ett genomförbart beslut att alla ska ha en heltidsanställning. Om det gäller att räkna minuter inom omsorgen för att hålla "budget" finns det få förutsättningar till heltid som rättighet som socialnämnden fattat beslut om?
I höst kommer alla undersköterskor som har intjänad företrädesrätt att få en tillsvidareanställning på heltid. Ett bra beslut av äldreomsorgledningen, för trots allt 2014 utfördes 17% av allt arbete inom omsorgen av visstidsanställda.
Hoppas också att de och de redan andra anställda verkligen ges rätt förutsättningar att arbeta heltid.