Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

onsdag 9 november 2016

Vad kan vi lära oss av det presidentvalet i USA?

Valresultatet om ny president i USA är klart och medborgarna i USA har röstat fram en man som under hela sin valrörelse pratat om hur medborgarna fått det sämre. Trump har genom sin retorik som mycket handlat om att stänga gränser, bygga hinder och inte minst pratat om det nationalistiska lyckats få tillräckligt många röster för att bli president i vad många säger är ”världens mäktigaste land”.

Valet är gjort och de amerikanska väljarna har gjort sitt val. Om två är det nytt val i Sverige och vad kan vi då ta för lärdom av det amerikanska valet?

Politik handlar om att vilja förändra, förändra ett samhälle i den riktning som jag och andra som delar samma ideologi och idéer om ett samhälle vill leva i. Politik handlar om vem som ska ha folkets mandat att bestämma. Politik handlar om att presentera dessa idéer och genomföra dom. 

I artiklar efter artiklar inför valet i USA framkommer det att människor ville ha förändring, människor vill ha det bättre. Man såg att andra runt om i världen faktiskt fick det bättre medan de själva stannat av i sin ekonomiska utveckling. Att reallönerna inte ökat på över 15 år, att arbeten försvunnit det tror jag underskattades och nyttjades av Trump.

I Sverige har vi inte samma situation men det kan upplevas av många att situationen är densamma. I Sverige har de som har arbete , ständigt haft reallöneökningar och fått det bättre, men det på bekostnad av våra grannar, kamrater, föräldrar som inte sensate 10 år fått vara med på resan om att få det bättre. Vi har en vård som på många ställen inte klarar sitt uppdrag, vi har en omsorg som många upplever försämras, vi har en skola bär resultaten försämras. Socialförsäkringen för de som behöver den försämras. Nya medborgare hamnar utanför, klasskillnaderna ökar.  

Allt detta vet vi utnyttjas av partier med enkla lösningar. Vi har nyss sett det i USA, vi har själva upplevt det här hemma förra valet. 
Att nationalsocialistiska idéer får genomslag i hemma i Sverige och i andra länder är inte konstigt när medborgaren upplever att det inte får det bättre.

Här måste politik göra skillnad, här måste konkreta förslag också bli verklighet. Politik kan göra skillnad.


Att inkludera alla i samhället är nödvändigt för att motverka de populistiska argument som annars kommer i valrörelsen 2018. För vi har facit, vi vet vad som händer när människor som inte känner sig en del av samhället lägger sin röst.

söndag 31 januari 2016

Stora skillnader mellan SKL,s viljeinriktning och Kommunals avtalskrav.

Politikerna är yttersta arbetsgivare i Kommuner och landsting, hur tänker de sig att det ska fungera om deras arbetsgivarorganisation får som de vill?

Hur tänker de sig att deras chefer ska klara av ett ännu otydligare löneavtal?

Sveriges Kommuner och landsting (SKL) vill att det ska bli ännu tydligare att lönesättning ska ske i dialog mellan chef och medarbetare. Avtal utan angivna nivåer för löneökningar ska eftersträvas. Avtalen ska inte innehålla individuellt garanterade löneökningar eller bestämmelser om lägst lön.

Kommunal yrkar på löneökningar med minst 661 kronor per månad och heltidsanställd. Kommunal yrkar att lägstalönerna höjs med procent tal som motsvarar löneökningarna inom avtalsområdet
Kommunal yrkar dessutom på en särskit löneutrymme  med minst 400 kr för undersköterskor.

Kommunal yrkar dessutom att löneavtalet ska reglera löneökningar för alla, oavsett anställningsform eller avlöningsform.

Kommunal yrkar att en bestämmelse införs om hur lägst löner höjs i förhållande till lönerevision.
Kommunal yrkar att nyanställda ska lönesättas utifrån arbetsgivarens lönestruktur.
Kommunal yrkar att erfarenhetstillägg införs för alla yrkesutbildade första 5 åren.
Kommunal yrkar att det i löneavtalet införs en yrkesutvecklingsbilaga.


Hittills har det ju inte fungerat angående lokal lönesättning, Kommunal får ta striden varje år för att vikarier ska få löneökning. Att nyanställda ska lönesättas på ett just sätt. Problem som finns lokalt hos många kommuner och landsting avspeglas i Kommunals krav. SKL,s ingång är för mig helt verklighetsfrämmande. Att tro att arbetsgivarna och cheferna ute i kommunerna ska klara av en ännu mera otydligt lönemodell än idag är att ha en övertro på arbetsgivarna.
Lokalt får vi samtal att de inför årets avtalsrörelse inte ens haft upp gällande kriterier för samtal på arbetsplatsträffar, hur ska då de nyanställda veta vad som gäller?

SKL vill dessutom att anställningsvillkoren ska bli mer flexibla och öppnas upp för ytterligare möjligheter till lokala anpassningar, dels genom lokal kollektivavtal, dels genom överenskommelse mellan chef och medarbetare.
Hur tänker man här? redan idag är det för mycket delade turer och konstiga scheman. Alltför många arbetar deltid och ca 25 % av Kommunals yrkesgrupper är visstidsanställda i Kommuner och landsting.

Kommunal går in i avtalsrörelsen med att heltid som norm ska var det som ska gälla i Kommuner och landsting. 
Kommunal yrkar där om en överenskommelse om tidsperiod för genomförande.
Kommunal yrkar att det lokal arbetets kring arbetsorganisation, totalbemanning, arbetsmiljöförhållande och arbetstidens förläggning ses över för att målet ska uppfyllas. Heltid som norm får inte innebära sämre arbetsmiljöförhållanden. 

Kommunals avtalskrav finns att läsa här:

SKL;s inrikting finns att läsa om här: