Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

söndag 4 oktober 2015

40 procentenheterna skillnad mellan andelen heltidsanställda och heltidsarbetande!

Andelen heltidsanställda inom omsorgen är idag närmare  90%, en stadig ökning sedan socialdemokraterna i Skellefteå beslutade att alla skulle ha en heltidsanställning.

Men hur ser det ut i verkligheten har ett beslut om heltid gjort att antalet heltidsarbetande ökat?
2014 skilde det 40 procentenheter mellan andelen heltidsanställa och andelen heltidsarbetande inom omsorgen. En väldigt stor skillnad.

Vad är det som gör att de som har en anställning på heltid ändå väljer att arbeta deltid? Är det möjligt att det i verkligheten för väldigt många inte går att arbeta heltid? Arbetsvillkoren är sådan att trots en heltid i botten så orkar man inte med. Scheman och arbetsbelastingen är så hög at den enda valet man har är att söka sig ned i tid.

Ska heltid vara norm inom omsorgen måste även villkoren vara sådana att de som arbetar där orka med ett heltidsarbete

Idag skiljer det också i heltidsmått mellan olika anställda inom omsorgen. Personliga assistenterna har ett högre heltidsmått än andra anställda. Kommunal har i flera år krävt i förhandling att deras heltidsmått skulle sänkas till övriga anställda.

I tabellen nedan syns utvecklingen i Skellefteå sedan 2010, endast 48% arbetar heltid trots att 88 % har en heltidsanställning

Källa: kolada.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar