Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

måndag 17 augusti 2015

Fler ska få trygga anställningar!

Semestern är slut, hösten närmar sig och med den även en möjlighet för många av Kommunals medlemmar i Skellefteå att få en tryggare anställning.

Den 1 september kommer alla inlasade undersköterskor inom äldreomsorgen att få en tillsvidareanställning på heltid.
Diskussioner förs inom skolan att rektorerna ska anställda mera personal på förskolorna för att kunna täcka upp vid korttidsfrånvaro. Självklart hoppas vi att många av dessa kommer att vara barnskötare som också genom åren haft otrygga visstidsanställningar.

Läser också att Socialdemokraterna i Umeå vill att det undersöks vilka konsekvenser det skulle få om alla som intjänat företrädesrätt i den kommunen skulle få en tillsvidareanställning.

Förhoppningsvis tar fler arbetsgivare i länet och i övriga delar av landet efter både Umeå och Skellefteå.

Hur kunde det bli så att kronor och ören blev viktigare än kvalité och trygghet?
Svaret är väldigt enkelt anser jag - den ekonomiska styrningsmodellen i kommunen är så detaljerad att varje chef bara ser till sin lilla verksamhet. Självklart kan då en chef för tex en förskola inte anställa en barnskötare på heltid om behovet bara är 25 %.

Om den ekonomiska styrningen påverkar kvalité och personalpolitik är det då inte dags att byta! Ska överhuvudtaget budget för personal ligga på enhetschefsnivå på det sätt som det gör idag?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar