Igår och idag är det debattinlägg och insändare från medlemmar som arbetar inom äldreomsorgen i Skellefteå kommun. Det kunde lika gärna var från vilken annan kommun i landet också.
Situationen för medlemmarna som arbetar inom äldreomsorgen har försämrats år från år. Nya arbetsuppgifter har lagts till samtidigt som tiden för att hinna utföra uppgifterna blivit mindre.
Margaretas debattinlägg kunde lika mycket handlat om situationen i Malmö, Stockholm, Östersund eller Haparanda. Medlemmarnas frustration är verklig och något för arbetsgivarna att ta på allvar. Att bägaren nu är full och håller på att rinna över är inte förvånade. Signalerna till arbetsgivarna finns där.
Sjukskrivningstalen ökar, färre elever söker sig till yrkeslinjerna.
De går inte säga att vi ska lyssna och sedan inte komma med förslag till förbättringar som gör att de som arbetar med de äldre eller för den delen även de funktionshindrade får en bättre arbetssituation.
Självklart krävs de mera resurser till omsorgen, pengar som idag många gånger inte finns i den enskilde kommunens budget. Jag tror dock att det även går hitta omprioriteringar även i Kommunerna. Vi måste våga lyfta på alla stenar. Gynnar exempelvis dagens lönesystem med individuella subjektiva löner utveckling av kvalitén?
Är det ekonomi att bedriva omsorg med 25-30 % tillfälliga anställningar?
Är det ekonomi att bedriva förskoleverksamhet med 20 % av personalen anställd från dag till dag.
I Skellefteå finns det en politiskt vilja att antalet visstidare ska minska i förhållande till tillsvidare.
Samma sak säger även ledningen inom Socialkontoret och Skolan.
Men hur får vi det att bli verklighet? Hur ska de som arbetar med att ta hand om din mamma, ditt barn för att du ska kunna arbeta, kunna få känna en lust att gå till jobbet. Känna en uppskattning från sin arbetsgivare. Få arbetsvillkor och löner som gör att fler söker sig till dessa yrken. Kunna utvecklas i yrket.
Det krävs resurstillskott för att även höja grundbemanningen.
Det krävs att proffsen måsta få vara proffs.
Kommunal har sista åren tagit fram rapporter och förlag på hur detta ska kunna gå till.
Här finns allt samlat http://www.kommunal.se/Kommunal/Kommunal-tycker/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar