Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

måndag 14 september 2015

Hur många vill idag utbilda sig till undersköterska?

Som jag tidigare skrivit om saknas fram till 2022 över 120 000 utbildade undersköterskor enligt den framtidsprognos SKL tagit fram. 

Siffrorna bygger på beräkningar gjord från 2013 fram till 2022. Det innebär att det i snitt behöver utbildas över 12 000 nya undersköterskor per år.

Hur många går då vård och omsorgslinjen på gymnasiet. Höstterminen 14/15 var det totalt 9164 elever inskrivna i de tre årsklasserna.

Elver per årskurs är dessutom i en nedåtgående trend.

I årskurs 3 gick 3132 elever.
I årskurs 2 gick 3063 elever
I årskurs 1 gick 2969 elever

Hur ska då vi locka fler att börja utbilda sig till undersköterskor. Hur höja attraktiviteten för yrket?
Kan man göra arbetstiderna mera attraktiva? Kan man göra inflytandet över sitt arbete större? Går det ska karriärmöjligheter för att locka fler att söka eller för den delen att stanna kvar i yrket.
Svaret är ja det går men det man måste börja med är att höja lönerna.

Den värdediskriminering som idag pågår inom svensk arbetsmarknad måste upphöra. Kvinnodominerade arbetet som en undersköterska måste ha jämförbara löner som mansdominerade yrken som tex industrin.

Inte mer utan lika lön.

Vem vill du ska ta hand om dig när du blir gammal och behöver hjälp och stöd? För mig är det självklart, ett proffs på omvårdnad som har en bra utbildning som grund.


Om du undrar hur många som utbildas i din Kommun går det bra att hitta siffrorna på skolverkets hemsida.











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar