Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

tisdag 1 september 2015

Äntligen börjar det hända nått kring visstidsanställda!

I många år har vi inom Kommunal framfört att synsättet måste ändras hur arbetsgivare anställer personer. Idag var ett första steg mot att Kommunals medlemmar ska slippa ifrån flera år med otrygga anställningar innan de kan få en trygg anställning.

Det var med glädje jag gick till bussen med vetskapen att ca 70 undersköterskor idag fick en tillsvidareanställning på heltid istället för att fortsätta på tillfälliga anställningar i väntan på att konvertera till tillsvidareanställning.

Bakgrunden till att dessa 70 personerna idag blev tillsvidareanställda bottnar i att äldreorsomgsledningen i Skellefteå Kommun i slutet av april tog ett beslut att nu måste det vara slut med missbruket av visstidsanställningar.

Är då kampen om otrygga anställningar slut nu, nej självklart inte. Det finns verksamheter kvar inom Kommun som kan göra mera för att skapa fler trygga anställningar. Stöd och service inom socialkontoret kan också titta över om det går anställa fler tillsvidare istället för att nyttja timvikarier.

Förskoleverksamheten har liknade problem, väldigt många visstidsanställningar istället för trygga anställningar. Även hur elevassistenter anställs måste ändras. 

Vallöftet i september 2014 var ju 200 tillsvidareanställda med rätt utbildning inom äldreomsorgen och stöd och service.  idag anställdes 70 det är ju en bit kvar året och att nå upp till det löftet.

Men allt har ju inte varit positivt idag, vi har varit mer eller nedringda över att många medlemmar får veta av sina chefer att för att få vara ledig en helg som skulle ha varit arbetshelg måste de söka 14 dagar ledigt. Mycket energi har gått åt tills dessa samtal idag. Företrädarna för äldreomsorgen har inte hunnit med mycket mer än att ta emot upprörda samtal idag. 
Möte är bokat med arbetsgivaren för att reda ut vad som sagts och vilken information som skickats ut till cheferna. 








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar