Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

fredag 13 februari 2015

En lärare får 550 kr/vecka en Kock får 0 kr för ungefärlig samma arbetsuppgift. En självklarhet enligt Skellefteå Kommun....

I går träffade vi arbetsgivaren och hade bla en förhandling om extra ersättning för medlemmar som tar hand om lärlingar på arbetsplatsen. Vi hade skickat in en förhandlingsframställan för att medlemmar som handleder lärlingar på arbetsplatsen tyckte att de skulle kunna få lite extra ersättning i lönekuvertet för arbetsuppgiften.

Svaret från arbetsgivaren var tydligt, de avvisade vår förhandlingsframställan med motivering att det ingår i jobbet att vara handledare och eventuell ersättning för det bedöms i individuella lönekriterier.

Om jag läser handledarens uppgift är det något som för mig inte är normalt förekommande i yrket.

På arbetsplatsen ska eleven ha en handledare som har ansvar för elevens lärande och yrkesmässiga utveckling. Det är viktigt att handledaren är lämplig för uppgiften och ges tid att ta hand om, handleda och instruera lärlingen under den tid som eleven är på arbetsplatsen.
Handledaren följer också upp elevens kunskaper och utveckling tillsammans med läraren på skolan. Handledaren utvärderar också elevens arbete för att läraren ska få ett underlag för betygsättning.

Det innebär att andra medlemmar i Kommunal ska avstå en liten del av sitt lönelyft för att en specifik uppgift som handledare ska bedömas individuellt.

Sjävklart är vi inte nöjda med det svaret, helst med tanke på att lärarfacken sedan 2013 har ett lokalt avtal som ger deras medlemmar 550 kr/vecka när deras medlemmar handleder elever från lärarutbildningen.

Det skulle inte ens kosta något för arbetsgivaren att betala Kommunals medlemmar samma ersättning som lärarna får. De får ju bidrag för varje elev.

Bidragets storlek enligt nedan

Olika typer av statsbidrag för lärling

Gymnasial lärlingsutbildning

Elever som går en yrkesutbildning i gymnasieskolan eller gymnasiesärskolan där minst halva tiden genomförs på en arbetsplats deltar i en gymnasial lärlingsutbildning. Det är möjligt att få upp till 23 750 kronor per elev och termin. En arbetsplats som tar emot två elever kan få det dubbla och så vidare. Skolverket betalar normalt ut bidraget till huvudmannen i december respektive maj månad.

Extra bidrag om handledaren är utbildad

Om handledaren har gått en handledarutbildning som är godkänd av Skolverket kan arbetsplatsen få upp till 5 000 kronor extra per elev och termin. En utbildad handledare som tar emot två elever får det dubbla och så vidare.
Skolverket har en handledarutbildning med en fördjupningsdel för lärling. En handledare som har gått denna utbildning (på webben eller på ett lärosäte) kan få det extra bidraget. Även andra handledarutbildningar som har godkänts av Skolverket kan berättiga till bidrag. Det är huvudmannen som ansöker för att få en utbildning godkänd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar