Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

onsdag 11 februari 2015

Vad hände när LAS ändrades 2007?


Den 1 juli 2007 ändrades lagen om anställningskydd, arbetsgivarna fick då möjlighet att bla anställa personer på så kallade allmänna visstidsanställningar. Som en konsekvens försämrades möjligheten att för fackliga organisationer att ogiltigförklara felaktiga anställningar.

Regler om konvertering till tillsvidareanställning skrev in, arbetsgivaren skulle bli tvungen att anställa tillsvidare efter en person vikarierat eller haft en allmänvisstidsanställning efter två år.

Före ändringen fanns det också möjlighet att för arbetsgivarna att anställa för tex tillfällig arbetsanhopning. Tillfällig arbetsanhopning användes på arbetsplatser som tex hade julrea eller ordertoppar inom industrin.

Hur det tänket om ordertoppar och realisation sprider sig till vård och omsorg och skolan har jag fortfarande inte begripit.

Fram till 2010 sjunker antalet månadsavlönade samtidigt som antalet årsarbetare ökar. Det innebär att ökningen av årsarbetare är visstidsanställa med korta anställningar med timlön.
( enligt avtalet ska alla som får en anställning längre än tre månader få månadslön)

I tabellen nedan ser ni utveckling av antalet månadsavlönade jämfört med antalet årsarbetare inom Kommunals yrkesgrupper inom socialkontoret i Skellefteå.




Efter 2010 är det ökning nästan densamma, små variationer finns men inte lika stora som fram till 2010.

Hur kunde detta ske? När blev det realisation på arbete med gamla och de med funktionsnedsättning?
När blev det ordertoppar inom äldreomsorgen? Vad gick fel? Var det kortsiktiga budgetprognoser som gjorde att personalplaneringen blev något som man löste från vecka till vecka, dag till dag?

Eller hade detta kommit oavsett ändringen i lagen, var det så att rapporterna från ledningen att det vara spara, spara och mera spara som gjorde att det utveckling blivit som den blivit?

Nu är det inte bara i Skellefteå det blev den här utvecklingen, jämför man samma siffror för fler kommuner, landsting ser det likadant ut.

Skulle vara intressant att se en forskningsstudie på hur kunde detta ske, hur kunde det bli realisation på äldreomsorg?












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar