Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

tisdag 28 oktober 2014

Kan arbetsgläjde motverka stress?

http://norran.se/asikter/insandare/alla-vet-vad-som-ar-fel-289238

Kan arbetsglädje motverka stress? Ja självklart motverkar arbetsglädje och känslan av att räcka till stress. Men för att nå dit exempelvis inom äldreomsorgen krävs det också att resurser finns. Precis som den som skrev insändaren  ovan måste det finnas personella resuser för att kunna göra det där lilla extra.

Idag vet vi att den stressrelaterade sjukfrånvaron ökar inom Kommunlas medlemsgrupper. Mest inom personliga assistenter, undersköterskor och vårdbiträden och måltidspersonal.

Varför är det just inmo dessa yrkesgrupper som ökningen är störst? Svaret kanske finns just i hur ser det ut kring personalbemanning.
Personliga assistenter har ett högre heltidsmått inom andra inom vården. Sysselsättningsraderna räknas på minuter inte timmar. Trots flera års löfte om att något ska händas skjuts hela tiden lösningen framåt av politiker och tjänstemän.

Inom äldreomsorgen har bemanningen minskats genom åren, flera arbetsuppgifter som inte har med omsorg har lagst på de anställda. Utrymme för det där lilla extra finns inte.
Kan man börja ta bort arbetsuppgifter som inte har med omvårdnad att göra? Behöver allt som görs idag verkligen utföras av omsorgspersonal?
Finns det ett samband mellan många visstidsanställda och stressrelaterad sjukfrånvaro?

Projektet som dragits igång på Kommunhälsan tror jag på om det ges förutsättningar på arbetsplatserna, utan förutsättningar kan det dock bli det omvända reslutatet av ett projekt som i grunden har ett gott syfte.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar