Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

onsdag 1 oktober 2014

ohälsa pågrund av arbetet ökar! Vem tar beslut att omfördela resurserna från materiella till personella?

Har ni läst arbetsmiljöverkets senaste rapport om ohälsa? Om inte gör det, i den finns det svaret vem som fått betala neddragningarna i välfärden.
Sedan 2010 har andelen kvinnor som upplever besvär p.g.a. av psykisk ohälsa ökat från ca 10 procent till över 14 %. För männen är ökning från ca 6 till 8%.

Siffrorna är för hela arbetsmarknaden. Läser ni lite längre in i rapporten hittar ni siffror för enskilda branscher och yrkesgrupper.

För Kommunals medlemsgrupper det vård och omsorg och arbete i kök som är de branscher där ca 25 % av de anställda upplever besvär av andra orsaker än arbetsolycksfall.

Enligt arbetsmiljöverket är det stress och dåliga relationer som ökar mest.  De tycker också på arbetsmiljöverket att det är anmärkningsvärt att var fjärde får besvär.

Inte alls anmärkningsvärt, det bekräftar vad medlemmar i Kommunal varje dag på olika arbetsplatser signalerar till sina chefer.  I flera år har medlemmar tagit upp det med sina chefer, i flera år har Kommunal sagt att det är för lite resurser som satsas på välfärden. Resultatet finns nu att läsa i rapporten.

Nu säger många att det är ju mer pengar idag än tidigare i kommuner och landstingen. Även SKL säger att det aldrig funnits så mycket pengar i kommunerna. Det är förmodligen så också men vad används pengarna till. Är det till vad välfärdsarbetaren eller till annat.

I en rapport som finns att läsa på Arena ide och som sammanfattas på ett bra sätt på SVD opinion framkommer det att det inte är till mera personella resurser utan till byggnader och It som ökningen gått till.

I ett tidigare blogginlägg skrev jag att sjuktalen skenar i Skellefteå för vissa grupper, det är exakt samma grupp som arbetsmiljöverket i sin rapport får fram är de grupper där ohälsa på grund av arbete ökar och främst på grund av stress och dåliga relationer.

Frågan är vad gör då politikerna som har mandat att göra något åt situationen? Omfördelar de resurser eller ska ohälsan få fortsätta öka?











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar