Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

tisdag 27 januari 2015

Konsekvenserna av ett ojämställt arbetsliv

Pensionen - en kvinnofälla heter Kommunals senaste rapport som tagits fram i samarbete med SKPF.
Jag tycker att rapporten ska läsas av alla. Rapporten beskriver hur arbetsvillkoren på arbetsmarknaden påverkar den framtida pensionen. Orsaken är också känd, deltidsanställningar under lång tid påverkar pensionen negativt. Det ojämställdhet i samhället som funnits syns nu.

I Västerbotten har 71 % av kvinnliga medlemmar i SKPF en garantipension plus eventuell tjänstepension. Samma siffra för männen är 8 %.

 
 

Hur kommer då framtiden att se ut?
Hur många kommer att om 20 -30 år bara ha garantipension?
Går det göra något åt detta? eller kommer garantipension vara lika med pension i framtiden.
Garantipensionen ska vara en grundtrygghet, är det som väntar kvinnor i framtiden en grundtrygghet varken mer eller mindre?
 
Om viljan finns går det förändra, det krävs ändringar på arbetsmarknaden. Det ska vara lika självklart med heltider för branscher med mycket kvinnor som för manliga dominerade branscher.
 
Pensionssystemet behöver det ses över, blev det bra med nuvarande system?
 
 
Skillnader i pengar är rejält stora också.
 
 
Fakta garantipension

Garantipensionens storlek

Garantipensionens storlek påverkas av ditt civilstånd, hur länge du har bott i Sverige och om du har andra pensionsinkomster.

Ditt civilstånd påverkar garantipensionen

Full garantipension är 7 046 kronor per månad för den som är gift och 7 899 kronor per månad för den som är ogift.
Som gifta räknas även registrerade partners och sammanboende som har gemensamma barn eller tidigare har varit gifta med varandra. Som ogift räknas den som är skild eller änka/änkling. Makar som lever stadigvarande åtskilda kan också räknas som ogifta.
Beloppen gäller om du har bott i Sverige i minst 40 år. Läs mer om bosättning i Sverige under Garantipension ger grundtrygghet.

Annan pension kan minska din garantipension

Garantipensionen minskar om du har inkomstgrundad pension. Garantipensionen minskas med din inkomstpension, tilläggspension, änkepension eller viss utländsk pension. Den utbetalda premiepensionen minskar inte garantipensionen. Istället räknas inkomstpensionen upp så att den motsvarar även premiepensionen genom att inkomstpensionen beräknas utifrån all intjänad pensionsrätt.
Om de pensioner som minskar garantipensionen tillsammans överstiger 11 394 kronor per månad för dig som är ogift eller 10 099 kronor per månad för dig som är gift försvinner garantipensionen helt.
Garantipensionen påverkas däremot inte av dina eventuella kapitalinkomster, tjänstepensioner eller privata pensionsförsäkringar.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar