Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

fredag 30 januari 2015

Hur rekryterar arbetsgivarna till bristyrken?

Har funderat i veckan över hur arbetsgivarna rekryterar till bristyrken. Görs det skillnad beroende vilket yrke som är bristyrke?

I flera år har tex Skellefteå Kommun och andra kommuner sagt att undersköterskor är ett bristyrke. Hur hanterar då arbetsgivaren denna yrkesgrupp?
Som det är idag får man som undersköterska trots att det är ett bristyrke anmäla sig till vikariesamordningen/ arbetsgivarna för att sedan sitta hemma och vänta på SMS eller telefonsamtal för att få arbeta. Oftast får man ett SMS som erbjuder arbete dag för dag eller kanske för en vecka.

Det innebär att många trots att de verkligen vill arbeta i yrket söker sig till andra branscher.

SKL har listat tio bristyrken fram till 2019, undra om de behandlas på samma sätt?

Yrkena är: Förskollärare, Lärare i till exempel matematik, teknik och vissa yrkesämnen, ingenjörer och bygglovshandläggare, vissa speciallistsjuksköterskor, specialistläkare och tandläkare.

Nu har jag inte kunskap om alla yrken men jag har inte hört i debatten om SMS anställningar att detta är vanligt ingenjörer och bygglovshandläggare?

Om ett yrke är ett bristyrke varför anställs då inte de som finns utbildade på tillsvidareanställningar?
































































































































































Inga kommentarer:

Skicka en kommentar