Sveriges television har idag haft två nyhetsinslag om krisen i Svensk grisindustri, frågan som som kommer fram är går det rädda den Svenska grisen? Eller är det redan försent. Redan 2010 la kommunal fram förslag i rapporten "vattna-gödsla -gallra" vad som behövdes göra för att i framtiden ha kvar ett svenskt jordbruk.
En av förslagen var Kommunerna i sin upphandling ställer både krav på social villkor för de som producerar men även att miljöhänsyn tas. Så här står det i rapporten.
Det är viktigt att kommunerna har tillräcklig kunskap för att kunna ställa krav på sociala
villkor och miljöhänsyn vid offentlig upphandling för egen verksamhet. Samma krav
bör ställas på utförare och entreprenörer.
• Kommunerna ska upphandla livsmedel och tillagad mat, så att:
– klimatbelastande transporter minskas och så att
– maximalt närings- och njutningsvärde behålls i den mat som serveras.
• Krav ska ställas på privata entreprenörer, att de tar samma ansvar som
kommunerna i fråga om sociala villkor och miljökrav, när de är utförare.
Men även vi konsumenter måste börja ställa krav, om vi vill ha närodlat importeras det mindre av den antibiotika kemikalieuppfödda grisen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar