Efter att jag läst vad stressforskningsinstitutet skriver om vad som kännetecknar bra och dåliga scheman, funderar jag, är dagens schemaläggning nått att ha kvar?
De kommer fram till att det som påverkar sociala faktorer och hälsa mest och bör undvikas är kort framförhållning, kort dygn vila och delade skift. Även måga skift i rad, periodplaring, långa skift och varierande starttider bör undvikas.
Hur ser det då ut? många av Kommunals medlemsgrupper arbetar inom branscher där alla kriterier uppfylls.
Frågan är då går det lösa på annat sätt? Ja självklart gör det det, men inte som situationen på många arbetsplatser ser ut idag.
Ta tex periodplanerad arbetstid, som från början var tänkt att vara ett sätt för den anställda att kunna planera i förväg både sin arbetstid och sin ledighet. Men som idag på många ställen blivit ett verktyg för arbetsgivare att försöka kapa personalkonstader.
Kort framförhållning, vilka drabbas där. I huvudsak timvikarier som blir anställa via SMS dag för dag.
För att de anställda ska slippa alla eller åtminstone några av de faktor som ligger bakom stress bör resurser tillföras. Varken de anställda eller cheferna kan trolla för att få verkamhet att gå runt.
Ska verksamhet för 1000 timmar produceras kan man inte anställa motsvarande 800 timmar och försöka lösa resten dag för dag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar