Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

måndag 15 september 2014

Yrkesintroduktionsanställning i Skellefteå

Nu är det möjligt att söka de första 15 yrkesintroduktionsanställningarna i Skellefteå Kommun. 10 undersköterskor och 5 boendehandledare är ute nu för intresserade att söka.

En anställning innebär att personen har en introduktionsanställning under ett år som därefter övergår till en tillsvidareanställning.  Personen som anställs har en anställning på heltid men ska inom ramen för sin anställning dessutom få både handledning och kompentensutveckling första året motsvarande 25 % av tiden.
Lönen kommer under första året vara 75 % av en heltidslön plus då eventuella andra ersättningar som Ob osv.  Just lönefrågan är väl den del som det kan bli mycket diskussion om.

Men om vi tittar på en som just gått ut sin utbildning och ska börja arbeta är det väldigt få som under sitt första arbetsår kommer upp genom olika vikariat och att ständigt vara standby i mera än 50%.

Det jämfört med en stadig inkomst, schema veta att nästa sommar har jag semester tror jag ändå gör att dessa tjänster kommer attraktiva.

I Skellefteå påbörjade vi samtal om denna typ av anställning redan i januari och det tog fram till i nu i augusti innan vi kunde bli överens om hur detta ska genomföras. Vissa problem bla om hur de idag med utbildning och företrädesrätt och som redan arbetat en längre tid i kommunen på visstidsanställningar inte ska hamna efter i kön till trygga anställningar har varit en knäckfråga från Kommunal sida. Även arbetsgivarens representanter har haft stor förståelse att som arbetsgivare måste även frågan om företrädesrätt lösas så fort som möjligt.

Kommunal och Skellefteå Kommun som arbetsgivare är överens att för de första 15 som anställs på introduktionsavtalet tillsvidareanställer de 30 personer som har företrädesrätt.  Blir det fler än 15 som anställs ja då ökar antalet som har företrädesrätt som blir tillsvidareanställda.


Kort information om BUI  finns här

Jag tror att om ett till två år om detta sköts, som vi är överens om (vilket jag inte tvivlar på) kommer att vara i en situation där kommunen kommer att annonsera efter undersköterskor externt. något som idag aldrib sker till fasta tjänster.

Vi vet att det är idag finns intresserade b la inom landstinget som gärna skulle söka till kommunen men inte kan säga upp sig för strövik.

Frågan är dock kommer någon att söka?
Det kan ju finnas någon annan del av Sverige som kanske vill flytta till Skellefteå. En stad med fin natur, nära till vattnet, ett hyfsat hockeylag och mycket annat som kanske lockar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar