Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

tisdag 25 november 2014

122 övertidstimmar!

Idag har vi fått svaret på hur mycket övertid som en person kan jobba på en månad i hemtjänsten. När vi som vanligt går igenom kopior på timrapporter som skickas till oss upptäcker vi att en person har flera rapporter. Efter sammanräkning blir det ett helt horribelt antal timmar arbetade en månad av en och samma person. Totalt på en månad blir det nästa 260 timmar arbete.

122 timmar av dessa 260 är övertidstimmar. Enligt arbetstidslagen är maxtaket 50 timmar som är tillåtet på en månad.
Jag har fram till idag aldrig hört att någon varit i närheten av det maxtaket.
Att då få ihop 122 timmar överrid på en månads arbete i hemtjänsten är helt obegripligt.
Fast egentligen är det inte förvånade, vi vet ju sedan länge att bemanningen av hemtjänsten är katastrofal på många ställen.

Men att arbetsgivaren har så dålig koll så dåliga rutiner att de låter anställda arbeta timmar motsvarande nästa två heltider på en månad är dåligt.

Hade förvaltningen genomfört beslutet om att anställa fler tillsvidare hade förmodligen detta kunnat undvikas. Men med en planering dag för dag verkar detta vara möjligt.

Vi har ställt frågan hur detta kunna ske? vi har ställt frågan vilka rutiner arbetsgivaren har kring övertidsrutiner? Är organisationen fel? det verkar ju som om cheferna inte på något sätt har kolla på vilka som arbetar!

Det skulle anställas fler tillsvidare under hösten, 50 skulle anställas redan innan nyår. Antalet med månadslön i oktober är tyvärr färre än vad det var i augusti vilket tyder på att det är långt kvar till målet om 50 nyanställda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar