Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

torsdag 13 november 2014

Sänkta lägstalöner ger inte fler jobb!

Igår släppte konjukturinstitutet en rapport. I den säger de att sänkta lägstalöner skapar fler arbetstillfällen och att lägstalöner i förhållande till andra löner på arbetsmarknaden.

Självklart hakar ett antal arbetsgivarföreträdare på idag och kommenterar glatt att de fackliga organisationerna ska ta sitt ansvar.

En är Per Östlund på arbetsgivarorganisationen Almega som i sin blogg går ut och väldigt tydligt säger att citat  vi får i stället hoppas att de fackliga företrädarna inser sitt misstag, tar sitt ansvar och sänker de centralt bestämda lägstalönerna".

Har även läst fler artiklar av arbetsgivareföreträdare som säger ungefär samma sak. Förutom att de uttrycker att de tycker att lägsta lönerna sak sänkas har de även en annan sak gemensamt. De specificerar aldrig hur stor lägsta lönen är den som är för hög. 
Är det lägsta lönen som är på ca 15 000 för de inom hotell och restaurang. 

Är det lägsta lönen i vårdföretagarnas avtal för personliga assistenter som idag är på
17 151 kronor. Vilka lägstalöner är för höga? 
Det ironiska i detta resonemang är att ettargument för att exempelvis att företagsledare har så hög lön är de inte omfattas av Lagen om anställningsskydd att de inte har en anställningstrygghet. 
Men vet ni vad; personliga assistenter anställda av privata personliga assistentföretag har inte heller något skydd enligt lagen. De kunde före Kommunal fick igenom en två veckors uppsägningstid i kollektivavtalet bli uppsagda över en fikarast.  Dessutom arbetar väldigt många deltid, långt ifrån alla kommer upp i lägsta lön.
Jämför anställningstryggheten och fundera igen ni som tycker att ingångslönen är för hög.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar