Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

torsdag 20 november 2014

I grunden ska alla anställningar vara tillsvidare!

I grunden ska alla anställningar vara en tillsvidareanställning står det i lagen. Trots det är 15 % av alla anställda i dag på svensk arbetsmarknad visstidsanställda. I den rapport som LO presenterade om svensk arbetsmarknad 2014 finns alla siffror som visar hur arbetsgivarna alltmer anställer på olika tillfälliga anställningsformer.

Självklart behövs det att det anställs på visstid ibland men inte i den omfattning som det är idag. Ta tex vård och omsorg enligt rapporten är var det i riket 22 respektive 33 procent visstidsanställda i vård och omsorg, hemtjänst.

Mellan var femte till var fjärde anställd i en verksamhet där arbetsgivarna själva skriver att det är viktigt med kvalité, kontinuitet, trygg. Hur går dessa kvalitetskrav ihop med att de som arbetsgivare inte aktivt tar ansvar för hur de anställer sina medarbetare.

Lokalt har vi i flera år försökt få arbetsgivaren att förstå att antalet visstidsanställda måste minska. Både för att på sikt kunna faktiskt rekrytera nya medarbetare  till exempelvis hemtjänsten men också för att behålla en god kvalité.
Statistiken nedan är tagen från den statistik kommunen själva redovisar in. Antalet personer som i snitt som en hemtjänsttagare möter under 14 dagar ökar med 1 per år sista åren.  Inte så konstigt då antalet visstidsanställda i verksamheten under samma perioden också ökar.

U. Personalkontinuitet, antal personal som en hemtjänsttagare möter under 14 dagar, medelvärdeSkellefteå151617
Att siffrorna är röda innebär att Kommunen är bland de  under snittet tom bland de 25 % sämsta i landet. 
Hur skulle siffrorna vara om lagen följdes, att alla anställningar i grunden skulle vara tillsvidareanställda.

Men det finns hopp, innan nästa årsskift ska ju kommunen fastanställa 200 personer av de som idag är visstidsanställda. Då tror jag att de röda siffrorna blivit gula eller tom gröna, gröna skulle innebära att kommunens hemtjänst skulle vara bland de 25 % med lägst antal personer som en hemtjänsttagare möter under en period om 14 dagar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar