Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

söndag 9 november 2014

Hur möta rekryteringsutmaningarna? varför går det sakta?

Hur många rapporter? hur många utredningar behöver göras för att ansvariga för äldreomsorgen runt om i landet ska förstå att rekryteringsproblem till äldreomsorgen inte ligger i framtiden utan är här nu. 
I SKL;s rapport om framtidens rekryteringsutmaningar i vård och omsorg framkommer det att bara inom gruppen undersköterska/ vårdbiträde behöver det rekryteras 138 000 nya medarbetare i kommun och landstingen mellan åren 2013- 2022.

Hur ser det då ut? Vilka strategier tänker sig arbetsgivarna använda för att få fler att söka sig till arbete inom vård och omsorg. I rapporten har de listat 9 punkter för att möta rekryteringsutmaningarna.
  1. Använda kompetens rätt. 
  2. Bredda rekryteringen.
  3. Låt fler jobba mer .
  4. Förläng arbetslivet. 
  5. Visa på karriärmöjligheter.
  6. Skapa engagemang. 
  7. Utnyttja tekniken.
  8. Marknadsför jobben. 
  9. Underlätta lönekarriär.


Hur ska man då göra för att uppfylla dessa nio punkter?


Punkt 1 Använda kompetensen rätt innebär att någon annan ska anställas för att utföra det som  personen i fråga inte länge ska göra. fullt möjligt det är bara kontakta arbetsförmedlingen, varför görs det inte idag? Ska detta bli möjligt måste fler rekyteras

Punkt 2 Bredda rekrytering innebär att yrket måste göras attraktivt för exempelvis män, hur få män i större utsträckning att söka sig till omsorgen. Är yrket attraktivt med många visstidsanställda låga löner och dålig arbetsmiljö. Högre bemanning och bättre löner skulle underlätta

Punkt 3 Låt fler arbetat mer, det går ju faktiskt med enkla medel redan idag att åtgärda. Låt alla som arbetar deltid få heltidsanställningar, låt alla visstidsanställda få trygga anställningar. Varför det inte redan är så det får arbetsgivarna förklara.  

Punkt 4 Förläng arbetslivet, visst det är möjligt i teorin men hur ska de som i dag inte orkar arbeta heltid till pension kunna förlänga sitt arbetsliv. För att det ska bli möjligt krävs bättre arbetsmiljö.

Punkt 5 Karriärmöjligheter, kan locka några att stanna kvar i yrket men då krävs en annan lönemodell än den som vi idag har mot SKL. Det behövs också bättre möjligheter för de som vill utbilda sig som vuxen.

Punkt 6 Skapa engagemang, hos vem? de anställda är redan idag engagerade både i jobbet och mot den som de arbetar mot. Det är det som gör att många ändå stannar kvar.

Punkt 7 Utnyttja tekniken, vilken teknik gör att fler vill arbeta inom äldreomsorgen, Vilen teknik ersätter människan.


Punkt 8 Marknadsför jobben, hur görs det idag? varför är det så få som söker sig till utbildningarna.  Varför är det bara ca 3000 i hela landet som söker sig till vård och omsorgs programmen på Gymnasiet. Varför är det bara ca 13000 i hela landet som påbörjar en vuxenutbildning inom vård och omsorgsprogrammet. Självklart är det en konsekvens av att de övriga 8 punkterna inte idag är något som är verklighet.

Punkt 9 Lönekarriär låter fint men hur? idag krävs det att man byter arbete för att få en lönekarriär. Att koppla ihop lönen med yrkeskarriär skulle vara bättre än den lönemodell som vi har idag. Detta är dock enkelt att ändra på, i avtalsrörelsen 2016 kommer vi överens om att byta lönesystem.

När jag läser rapporten från SKL ställer jag mig frågan återigen, när ska dessa nio punkter börjas att förverkliga.

När ska även vård och omsorgsarbetet bli på modet för politiken?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar