Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

lördag 1 november 2014

Kommunal växer!

Kommunal som fackförbund växer, hittills i år har vuxit med nästan 3000 medlemmar. Starka fackförbund behövs som motpol till arbetsgivarna. Utan fackförbund som driver på att arbetsgivarna ska teckna kollektivavtal är risken stor att vi får en arbetsmarknad där arbetsgivarna kan göra och bete sig hur som helst. Ni som inte sett senaste programmet av uppdrag granskning gör det.

Det som kommer fram i programmet är precis vad facket är till för. Att driva på och teckna kollektivavtal på så många arbetsplatser som möjligt för att de anställda ska få så bra villkor som möjligt. I programmet står till och med Svenskt näringsliv och säger att alla ska gå med i facket, om alla går med facket blir det lättare att få ordning och reda på arbetsmarknaden.
Ingen ska behöva arbeta under nästan slavliknande villkor.

Linda Westerlind skriver i sin ledare i Västerbottens folkblad på samma tema. Att om den svensk modellen ska fungera krävs starka fackförbund. Nu tycker jag att det inte riktigt är så negativt som Linda beskriver det i sin ledare.  Det finns fackförbund som växer och har gjort så de senaste åren. Inte bara Kommunal blir större.  Visserligen är färre med i facken nu jämfört med hur det såg ut före 2007 när dåvarande regering chockhöjde a-kassan för att få arbetarna att lämna sina fackförbund och göra det lättare för arbetsgivarna.

Intresset att vara med i facket är stort det gäller bara att alla på arbetsplatserna får frågan, i  alla undersökningar som görs om varför man inte är med facket är det just det som är den största orsaken att man inte fått frågan. Det är där utmaningen finns för alla fackförbund även Kommunal, hur får det naturligt för alla att fråga den som kommer ny till arbetsplatsen om den är med i facket.

Att vara med i facket är fortfarande den största garantin mot orättvisor på arbetet, även om Kommunal eller andra fack inte alltid kan lösa allt. Men hur skulle det se ut utan fack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar