Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

onsdag 18 juni 2014

Berör tågstrejken i Skåne Kommunals medlemmar i Skellefteå.

Från Skellefteå till Skåne är det geografiskt långt, men trots det är det mycket som är lika. Fackförbundet SEKO strejkar sedan några veckor tillbaka bl.a för att få den lokala arbetsgivaren som vunnit upphandlingen att inte säga upp personal och sedan återanställa samma personal på otrygga anställningar.

Otrygga anställningar är en sak många medlemmar i Kommunal har gemensamt med medlemmarna i Seko, Handels och hotell och restaurang.


Oavsett bransch och  arbetsgivare har antalet visstidsanställda ökat. Hur har det då kunnat bli så här, ja en orsak är ju LAS (lagen om anställningsskydd). Innan lagändringen som moderaterna och alliansen beslutade om kunde många fack driva medlemmars enskilda anställningar som oegentliga anställningar, felaktiga om personer var anställda utan att vikariera för någon.
Med lagändringen som infördes av dagens regering att det förutom att vara visstidsanställd som vikarie i två år även skulle var möjligt att vara allmän visstidsanställd i två år togs den möjligheten bort.  Här får ju Sverige kritik att LAS är sämre än lagstiftningen i EU.

Men självklart är inte lagändringen den primära orsaken, den egentliga orsaken är att många arbetsgivare idag räknar minuter när det gäller hur deras anställda ska arbeta.
Det spelar ingen toll om det är tågvärden hos Veolia, personliga assistenten hos det privata vårdbolaget, undersköterskan inom kommunens äldreomsorg. Det är minuter som räknas.


Det intressanta med senaste veckornas konflikt hos SEKO är att många politiker säger att detta är fel, vi måste få slut på detta. Om nu styrande politiker tycker detta är fel kan de ju faktiskt göra något åt det. Vem upphandlar trafiken, vem är ansvarig att undersköterskan får arbeta deltid, ständigt vara standby i flera år.

Det är dags att sluta tycka och istället göra något åt det. Oavsett vart i landet det är. I Skellefteå eller i Skåne. Det ser likadant ut i hela landet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar