Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

torsdag 12 juni 2014

Sekos konflikt med Almega och Veolia. Har Svensk arbetsmarknad förändrats på 100 år?

Almega tackar ja och SEKO säger med till medlarnas bud, inte alls konstigt om jag läser vad Almega skriver på sin hemsida om innehållet i budet.

Den konflikt SEKO gått in i handlar bara inte bara om medlemmarna i SEKO. Antalet otrygga anställningar och så kallade SMS jobb ökar för varje år. Alla branscher inom LO upplever att fasta arbetstillfällen ersätts med otrygga anställningar.

SEKO har av LO sökt stöd i denna konflikt om sympatiåtgärder, några förbund inom LO har redan gått ut med sådana.

För hundra år sedan var det konflikter på arbetsmarknaden mycket mera vanligare än idag, det var då fackförbunden började växa i medlemsantal och fler och fler arbetare valde att organisera sig för att gå ihop mot arbetsgivarna och dåvarande Svenskt näringsliv.

Är det dit vi är på väg, har historien kommit ikapp svensk arbetsmarknad. Är det bara strejker som ska få arbetsgivarna (privata, kommuner och landsting) att förstå att trygga anställningar är viktiga för arbetaren.

Samtidigt går folkpartiet ut och säger att nu är det dags att lagstifta om strejkrätten, att den ska vara proportionerlig till konflikter mellan parterna. Även det ett angrepp på Svensk arbetarrörelse.

Det förslag som folkpartiet lägger och hur arbetsgivarna anställer är hur det såg ut innan LO och SAF tecknade Saltsjöbadsavtalet 1938, 75 år senare är vi tillbaka på ruta ett nästan.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar