Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

onsdag 27 augusti 2014

Vad är underklass? vill vi ha kvar begreppet? kan vi förändra utvecklingen?

Fler och fler skribenter och krönikörer använder bergreppet underklass när de skriver om grupper i samhället. Historiskt har arbetarklassen varit underklass, men om man nu använder i samma mening underklass- arbetarklass, vad är då underklass?

Sökte på nätet och hittade denna defination över dagens klasssamhälle.

Underklass: Samhällets bottenskikt (allt från hemlösa och utslagna till andra marginaliserade grupper)

Arbetarklass: Arbetare

Lägre medelklass: Lägre tjänstemän

Övre medelklass: Högre tjänstemän

Överklass: Samhällets toppskikt (mäktiga, förmögna osv)

Är det denna defination som även ledarskribetenter och krönikörer tänker på när de använder begreppet underklass?

En del säger att vi idag inte har ett klassamhäller längre, självklart har vi det. Idag är det också väldigt lätt att hamna i den klass som många definerar som underklass. Råkar du bli sjuk eller arbetslös kan det gå väldigt fort att bli en del av det som krönikörer definerar som underklass.

Är det det Sverige vi vill ha i framtiden? Jag vill inte det.
Hur du röstar fr om idag t o m den 14 september gör faktistkt skillnad, jag kommer att rösta på vänsteralternativet i svensk politik. Det tydligaste alternativet för förändring.

För åtta år sedan behövde föjde vi inte medlemmar till exempelvis kyrkan för att få mat för helgen det gör vi idag. För åtta år sedan var det inte rutin på att hjälpa medlemmar ompröva och överklaga beslut från försäkringskassan, det är det idag.

En röst på alliansen är en röst på att fler klasser i samhället uppstår. För vilka är idag marginaliserade, det är de som är sjuka och arbetslösa som inte kan få ersättning. Även o du är frisk och har arbete idag kan du imorgon vara en av de marginaliserade

En röst på Sverigedemokraterna innebär en röst på ett parti som anser att det inga klasser finns i samhället utan att bara vi svenskar håller ihop och kastar ut alla andra så blir det bra för alla. En syn på samhället som jag inte ställer upp på.


måndag 25 augusti 2014

Fler anställda! Trygga anställningar! Heltidsanställningar!

Under senaste veckan har både vänsterpartiet och socialdemokraterna i Skellefteå inför valet den 14 september gått ut med att de vill anställa fler inom omsorgen. Exakt hur och vilken takt är det bara socialdemokraterna som nämnt hittills. 50 tillsvidareanställda redan i höst.
De första 50 är ju inget jätte löfte för det är väl ungefär så många som på ett halvår ändå skulle konvertera enligt reglerna i LAS.

Det viktigaste är kanske inte antalet utan att det finns en tydlig viljeinriktning mot att nu får det vara nog med utnyttjandet av visstidsanställda. Signalen om att Skellefteå Kommun som arbetsgivare vill ändra på synsättet på arbetskraft. Att i de yrken det verkligen finns framtida behov ska det vara tillsvidareanställningar redan från början inte flera års ovissa anställningar på kortare och längre anställningar.  Det ska bli slut att sitta och vakta mobilen för att få veta om har jag jobb, när får jag arbeta nästa gång.

Jag tror att en arbetsgivare som ger signalen att här är det tillsvidare och heltidsanställningar som gäller även blir attraktiv.

Jag hoppas få sätta mig tillsammans med arbetsgivaren efter den 14 september och få påbörja diskussion om hur gör vi nu för att löftet om fler tillsvidareanställda ska verkställas.


lördag 23 augusti 2014

Är det här okej?

Sedan en tid tillbaka finns en hemsida www.ärdethärokej.se  där anställda i välfärden kan delge sin historia hur det är att arbeta inom välfärdssektorn idag.

Många berättelse men även många som klickar att de känner igen sig i det som skrivs.

Här är ett exempel på en historia.

”Jag jobbar som timvikarie. Hittills i år (fram till 28 april) har jag varit ledig totalt tre helger, och jobbat både nyår och påsk. (Och hela julen dessförinnan). Att under en vecka jobba två delade turer och en dag från 7 till 21, och bara vara ledig en dag i veckan, är inget utöver det vanliga för mig. Tackar jag nej till jobb för att få vila upp mig en dag märker jag genast att jag får sämre turer hädanefter. Inte heller får vi timvikarier i min kommun ha lönesamtal, utan alla jobbar för samma lön. Till skillnad från tillsvidareanställda får vi inte heller friskvårdsbidrag, trots att vi många gånger jobbar mer och under sämre villkor än dem.”

Många vittnar om hur det idag är inom äldreomsorgen, hur bussförare har det osv.
Gå in på hemsidan och berätta din historia.
Ju fler historier om hur välfärden nedmonteras desto mera finns det att berätta för att övertyga de som har möjlighet att rösta, att den 14 september röstar vi för att välfärden ska börjas rusta upp igen. Att Stefan Lövén kommer att göra ett bättra jobb än Reinfeldt.

onsdag 20 augusti 2014

Nordiskt samarbete

De nordiska kommunal förbunden från Sverige, Norge, Finland och Danmark träffas under två dagar i Finland för att få information och diskutera olika frågor. Förutom formella mötesfrågor diskuterar vi bl.a. organisering, telemarketing. Idag är det den förslaget till ny sjukvårdsreform skomärket aktuell.

Förslaget är att från dagens 25 områden ska det bli fem stora områden där respektive ort som har universitetssjukhus skullen bli huvudort för respektive område.

Demografiska förändringar och kommunernas möjlighet att bedriva vård är en orsak bakom förändringen. Vi står också inför samma situation i vårt land i framtiden.

JHL (finska Kommunal) står inför fackliga utmaningar när det gäller medlemmarnas villkor, de utmaningarna kan även vi stå för inför inframtiden.

Det handlar bland om hur organisera, hur ska lönerna harmoniseras när kommuner går ihop. Vem ska betala för den justeringen? Många intressanta funderingar om vilka utmaningar har vi inom Kommunal om de förändringar som troligtvis kommer i Sverige.

lördag 16 augusti 2014

Berättelser från hemtjänsten

Efter gårdagens beskrivning av hemtjänsten fick jag denna berättelse. Fler beskriver samma sak.

Vardagsberättelse:

Så är det hos oss. Vi har påpekat det sååå många gånger och har även gjort en rapport på en specifik händelse då det inte fanns tid att ens läsa beslutet om en ny brukare som låg på första arbetspasset efter semestern - vilket kändes helt förkastligt, både från brukarens och personalens synvinkel. Att tvingas till ett oprofessionellt, opåläst första möte i någons hem är INTE rimligt!!! Jag arbetar i hemtjänsten, ett arbete som jag älskat i 17 år - men så illa som det ser ut idag har det aldrig gjort tidigare under mina år inom hemtjänsten, och jag vet faktiskt inte hur länge till jag orkar med detta... Att hela tiden kämpa i motvind och hur man än gör blir det aldrig nog bra, för tid är pengar och hemtjänst i glesbygd kostar helt klart för mycket. Vi ska arbeta enligt värdegrunden med Skellefteå Kommuns löften till brukarna - men vi får inte kosta pengar. Vi måste arbeta fler helger och kvällar, men vi måste själva "önska" det i Time Care - för vi får inte kosta pengar. Jag sliter mitt hår och pratar med arbetsgivaren och ber sektionen om hjälp, för jag vill att mina arbetskamrater precis som jag ska ha en rimlig arbetsbörda - men det kostar för mycket. Därför vet jag inte längre vad jag ska göra... Jag värnar om mina gamla medmänniskor och vill ge dem ett professionellt bemötande och verkligen låta dem känna att "den tid jag är hos dig är DIN tid" men jag VET att jag kostar för mycket, så jag hoppas att svettpärlorna i pannan inte avslöjar mig, att polisen inte har någon hastighetskontroll på väg till nästa ställe och jag försöker tänka och prioritera att det jag inte hinner dokumentera om tant Agda idag kan jag göra imorgon bitti - för det som gäller farbror Sven idag är viktigare att skriva och jag kan inte jobba över, för det kostar för mycket... Det är bara det att imorgon bitti måste jag grabba tag i nycklarna och åka iväg direkt, för 10 minuter efter att jag börjat mitt arbetspass ska jag vara hos tant Hulda som bor en mil bort... Så ja, jag känner igen problemet - och det gör min arbetsdag till en dag fylld av frustration, otillfredsställelse, dåligt samvete och uppgivenhet... Jag vet att jag är en duktig Undersköterska och jag är stolt över den insats jag KAN göra för mina medmänniskor, men tyvärr, det kostar för mycket...

fredag 15 augusti 2014

För lite tid till administrativt arbete i hemtjänsten!

Är det viktigt att de som besöker din anhörig som har hjälp av hemtjänsten har tid att läsa dokumentationen om vad som behöver tas hänsyn när personalen besöker din förälder.

De flesta skulle nog säga ja. Hur är det då i verkligheten? Finns det tid att personalen i hemtjänsten har möjlighet att göra det på sin arbetstid? eller krävs det att de nyttjar sin fritid till det?
Efter ett att prat med hemtjänstpersonal i veckan vill jag nog hävda att många, inte alla kommer in på sin fritid för att göra något som borde rymmas inom arbetstiden.

En kombination av kanske för mycket administration, för låg grundbemamning och för snäva tidsramar (beroende på budget), gör att många känner att de måste nyttja fritiden för att hinna med sitt arbete.

Att på så lite tid som 10-15 minuter hinna med att läsa dokumentation, mail i datorer som inte räcker till för arbetslaget, hämta nycklar se över planering för dagen innan man ska transportera sig till första vårdtagaren är inte rimligt.

Hur mycket av dagens budgetmodeller tar hänsyn till allt kringarbete som inte har med själva vårdinsatsen att göra? Att budgeten skiter sig är inte så konstigt när det egentligen krävs mera än 100 procents närvaro för att få ihop 100 procent av sin arbetstid.


onsdag 13 augusti 2014

Trenden om ökat sjukfrånvaro konstant första halvåret

Sitter och läser handlingarna inför morgondagens personalnämnd, den här gången väldigt mycket läsning. Men det som jag fastnar på är ett papper med ett diagram, sjukfrånvaron i kommunen.

2014 års siffror jämfört med 2013 är 0,5 % högre varje månad. Det innebär troligtvis att för Kommunal medlemsgrupper är det större skillnad. Vi vet ju att det är Kommunals medlemsgrupper som har högst sjukfrånvaro.

Tyvärr speglar statistiken det medlemmarna säger till mig när jag pratar med dom, att de är tufft på arbetsplatserna, stressigt, hinner inte med, olust att gå till jobbet. Alla ord medlemmarna använder för att beskriva sin arbetssituation avspeglar sig i sjukfrånvaron.

För inte är det helt plötsligt icke arbetsrelaterade sjukdomar som ökar.
Åtgärder måste sättas in innan sjuktalen går i spinn, och de återigen är upp på rekordnivåer.

Jag tror det är dags titta över både bemanning och arbetsinnehåll, gör vi rätt saker på jobbet. Vad ska vara i fokus för den som t.ex. arbetar inom vården, köket osv. Är det huvudarbetsuppgiften eller en massa kringuppgifter som skapar stress och känsla att inte hinna med, länsman att inte göra ett bra arbete.
Mera resurser kommer att krävas, kommunerna måste få tillskott för att klara av sitt uppdrag, där både medborgaren upplever en god kvalité och att medarbetarna kan orka med att faktiskt arbeta fram till pension utan att bli sjuk av arbetet.

tisdag 12 augusti 2014

Blåbär!

Blåbär sammanfattar dagen. Både fackligt och privat.
Vi börjar med det positiva blåbäret - det som finns i skogen. Just nu i mängder, åtminstone där vi är och plockar. Vi har aldrig varit med om så mycket blåbär i skogen som i år, trots alla rapporter om dåligt bärår. Vi har varit ute 4 gånger hittills i år ca två timmar per gång och på dom timmarna plockat ca 50 liter blåbär. Idag rörde vi oss inom ca 150 kvm.
Dagens skörd som rensas


Det andra blåbäret idag är den arbetsgivare som vi verka få en hel del problem med. Ett hemserviceföretag som verka ha problem med att förstå hur det funkar när medarbetare arbetar över. All övertid läggs som komptid som sedan den anställde tvinga ta ut om en kund ringer återbud eller är bortrest och inte kan ta emot besök.  Träffade en till medlem idag som sa samma sak som den jag träffade förra veckan.  Och det verkar vara stora variationer i arbetstid också, om jag tolkat lönerapporten rätt så är det 70 timmar övertid en månad som inte utbetalts utan bara lagts i komptid.

Som alla arbetsgivare med så många anställda borde veta är att all övertid ska utbetalas i pengar om inte annat inte överenskommit. Här verkar de anställda inte ha något val...

måndag 11 augusti 2014

Delade turer ska bort och antalet timvikarier ska minska! plus det stora tillsammans går det göra skillnad!

Idag har socialdemokraterna presenterat delar av det lokal valprogrammet. Enligt uppgifter på nätet vill de bla få bort delade turer inom äldreomsorgen samt minska antalet timvikarier inom verksamheten.
Två självklara saker för att i framtiden locka fler medarbetare till den mest personalintensiva verksamheten i kommunen.
Hur och i vilken takt det ska ske lär vi väl få höra mer av senare.  Att alla i kommunen skulle ha rätt till heltid har varit med i socialdemokraternas lokala valprogram i 12 år tror jag och vi är inte där ännu. Men det jobbas på det.

Annat positivt idag var nyheten att medlemmarna tillsammans med arbetsplatsombuden på en arbetsplats fått igenom personalförstärkning även fortsättningsvis. Kanske ingen stor nyhet för många men den självförtroende kicken som den framgången ger gör att framtida krav kan för dom vara lättare att driva. Är alla eniga går det faktiskt förändra.

Facket är just detta, alla tillsammans lokalt gör skillnad för bättre arbetsvillkor.


lördag 9 augusti 2014

Är alkohol ända lösningen?

En anställd i Skellefteå Kommuns äldreomsorg avslutar sin insändare med.


"För att slippa, och tack vare Skellefteå kommun, kommer jag hädanefter att avsluta mina arbetspass, och börja mina lediga dagar med en sup. Då kanske jag får ha min fritid i fred."

Ett uttryck över situationen som varit i sommar, att det inte finns personal som kan täcka upp för semesterlediga.

Svaret från arbetsgivaren är:


"Vi anställde tillräckligt med vikarier för att täcka upp semester, men hade önskat anställa fler som kan hoppa in vid enstaka sjukdagar. Intrycket så här långt är att korttidsfrånvaron under sommaren har varit högre än tidigare år."

Att korttidsfrånvaron skulle öka under sommar jämfört med tidigare kommer inte som någon överraskning för mig. Om sjukfrånvaron ökar vintertid så är det mycket troligt att den ökar även sommartid. Enkel slutsats!

Nu har ju dessutom det varit extremt varmt, vilket gjort att det slitit ännu mer på personalen som arbetat.
Men det är  inte bara i sommar situationen varit så här, att medlemmar uttrycket att enda sättet att slippa undan extra arbete är att säga att man druckit.
Vad jag kan läsa ut bla på Facebook efter jag delade insändaren och vad som kommentarerna är det i fler kommuner som det sägs samma sak.

Vad är då lösningen!
Självklart en grundbemanning som motsvarar vårdbehovet, idag ska man både hinna med att vårda, göra scheman dokumentera på en lägre bemanning än för 10- 15 år sedan.  Antalet arbetsuppgifter ökar men inte bemanningen.
En grundbemanning som klarar av att någon är borta utan att ordinarie personal måste ut och arbeta på lediga dagar.
Mindre möjlighet till återhämtning sliter, med frånvaro som resultat och med frånvaro sliter det ännu mer på personal och hjulet rullar på fortare.

Att alkohol ska vara ända lösningen för kommunens medarbetare borde göra att det ringer varningsklockor hos både ansvariga tjänstemän och politiker.





onsdag 6 augusti 2014

166 kr/ timme för att skörda kapitalet i skogen

166 kr/timme det skulle vi tillsammans tjäna om vi skulle ha sålt dom blåbär vi plockat dom 4,5 timme vi varit ut i skogen. Inte dålig med tanke på att vi inte på något sätt är några proffsplockare.

Enligt alla annonser om blåbär till salu verkar många vara beredda betala 50 kr/kilot för blåbär. Idag tog det inte lång stund att få ihop ett kilo. Betydligt fortare än i lördags.

Dagens ställe vi hittade var helt sagolikt, som en blå matta väntade de på oss de där små blå.
Med lite bättre kondition och teknik skulle man rent kunna tjäna sig en hacka på att plocka och sälja.

Men för vår del är räcker det nu, vi har ca 10 kilo blåbär i frysen och resten fick morsan att ta hand om.

Plockat på några timmar i 28 gradig värme!

Underskott av utbildad personal till omsorgen!

Vilket parti kommer i höst inför valet att ta tag i frågan om pesonal inom omsorgen på riktigt. Vilken kommun kommer att gå från ord till handling. Jag skulle hoppas att min egen kommun är tydlig med att säga att nu tillsvidareanställar vi alla med omvårdnadsutbildning som gått ut gymnasiet sista åren.

Jag förstår inte varför man inte tryggar framtida arbetskraft genom att direkt erbjuda alla som utbildar sig en anställning. De gick bra att göra det för föskollärare men varför erbjudandet dröjer till de som utbildar sig inom vård och omsorgscollege förstår jag inte.

I Skellefteå Kommun är det idag ca 2600 tillsvidareanställda inom de fyra största yrkeskategorierna.
De närmaste tio åren kommer ca 60 anställda att gå i pension. Nästan 25 procent av dagens anställda har slutat om tio år.
Till det kommer att personer slutar av andra orsaker. Antalet som söker till gymnasieprogrammet varje år är ungefär hälften.
Med en långsiktighet kring personalplanering ser vem som helst att erbjuda tillsvidareanställning iställer för osäkra visstidsanställningar är en personalpolitik för att trygga framtida arbetskraft

tisdag 5 augusti 2014

Detta kan vara en orsak till att fackets hjälptelefon har dubbelt så många samtal!

Skrev ju tidigare om att antal samtal till fackets hjälptelefon fördubblats i sommar jämfört med samma period ifjol. Efter lunch dyker detta meddelande upp på facebook från en medlem. 
 
Hej!
Jag har en akut fråga till dig, min dotter har fått sommarjobb och det visar dig att dom inte får lön för övertid och ingen ob överhuvudtaget, hur ska jag råda henne och hennes arbetskamrater.
 
Är det självklart att man har rätt övertid och ob.Nej inte alls, har företaget kollektivavtal ja, men är det en arbetsgivare utan avtal finns det ju ingen lag som säger att arbetsgivaren är skyldig betala övertid eller Ob. Är man seriös som arbetsgivare gör man det oavsett avtal eller inte. Är man inte seriös ja då kan det bli som i detta fall man betalar samma timpenning oavsett tid på dygnet och oavset hur många timmar övertid utöver anställningskontrakt man arbetar.
 
Nu hopps  jag det löser sig för hennes dotter, med lite samtal från förälder eller från facket brukar det lösa sig. Arbetsgivaren i detta falla kan ju bara vara okunnig i vad som gäller normalt sätt. Det är ju inte lätt att som ung, första jobbet ta samtal om sådana här saker.
 
 

Fler ringer till "fackets hjälptelefon"

Antalet telefonsamtal har fördubblats i år till LO och fackets hjälptelefon. Tyvärr är jag ine förvånad, då jobben blir färre och möjlighet till annan ersättning blir sämre eller försvinner för unga blir antalet oseriösa arbetsgivare som försöker uttnyttja unga och arbetssökande fler.

Vanligaste problemen brukar handla om ersättnignsfrågor vi extraarbete men det har även tyvärr även lokalt hos vissa arbetsgivare börjat dyka upp vad jag kallar "konjukturstyrd arbetstid"

Finns det mycket arbete så får jag inte övertid utan tiden sparas i timbankar och annat och när det näta dag, vecka finns mindre jobb så blir jag hemskickad och så dras det från timbanken. Ett sätt att slippa betala övertidsersättning.

Nyheter från Kommunal är rapporten som släpptes igår. Halva tiden, hela ansvaret en rapport om kvinnors deltidsarbete.

I den kommer det fram ett antal fakta bla
- att antalet tillsvidareanställda minskar och antalet visstidsanställda ökar inom Kommunals avtalsområden i kommunsektorn fram till 2012.
- att 90 % av de visstidsanställda arbetar deltid.

Ansvaret för dessa siffror faller på de styrande i kommunerna. Precis som det skrivs i rapporten har det blivt så mycket fokus på budget och styrning att det i kommunerna blivit kvartalsekonomi istället för långsiktig planering. Att som ansvarig för verksamheten inte ha en långsiktig personalplaering slår dirket på kvalite, trivsel, arbetsmiljö och i slutändan på möjlighet att rekytera nya medarbetare.

Det är dags att se långsiktigt nu, det håller inte att planera ett kvartal i taget.




söndag 3 augusti 2014

Nu börjar det finnas guld i skogen!

Nu börjar det finnas guld i skogen, guld som går att äta. Ser att men del hittat svamp i helgen. Svamp skulle jag också gärna hitta någon gång med det verkar som de enda jag ser är sorten som är oätlig. Däremot hittade vi annat guld i lördags-blått guld. Efter att ha traskat runt i skogen och plockat bara några små enstaka bär hittade vi till slut ett ställe där det var lite mera fuktig- 1,5 timme senare hade vi ca  8 liter blåbär (färdigrensade).
blåbär färdigrensade

En sväng till och vi har nog med blåbär för i vinter. Vi ska dock vänta någon vecka till, de får växa till sig och bli ännu godare. Det blir även mera lättplockat då.
Var också och tittade över lingonen, det verkar bli väldigt mycket lingon efter kusten i år. Om all kart mognar behövs inte många kvadratmeter för att få ihop en hink.

Avslutar med bilder på en storskallesnill (trollslända) som satte sig på bastuväggen i helgen
Storskallesnill (trollslända)

närbild storskallesnill (trollslända)
Och i växthuset börjar det vara mycket gurkor på gång även om formen med påminner om en bumerang.
Bumeranggurka