Om mig

Mitt foto
Skelleftehamn, Västerbotten, Sweden
Mina fackliga uppdrag idag. Idag är jag sektionsordförande för Kommunal i Skellefteå. Sitter även med i avdelningsstyrelsen för Kommunal Västerbotten och som ledamot i Kommunal förbundsstyrelse.

onsdag 27 augusti 2014

Vad är underklass? vill vi ha kvar begreppet? kan vi förändra utvecklingen?

Fler och fler skribenter och krönikörer använder bergreppet underklass när de skriver om grupper i samhället. Historiskt har arbetarklassen varit underklass, men om man nu använder i samma mening underklass- arbetarklass, vad är då underklass?

Sökte på nätet och hittade denna defination över dagens klasssamhälle.

Underklass: Samhällets bottenskikt (allt från hemlösa och utslagna till andra marginaliserade grupper)

Arbetarklass: Arbetare

Lägre medelklass: Lägre tjänstemän

Övre medelklass: Högre tjänstemän

Överklass: Samhällets toppskikt (mäktiga, förmögna osv)

Är det denna defination som även ledarskribetenter och krönikörer tänker på när de använder begreppet underklass?

En del säger att vi idag inte har ett klassamhäller längre, självklart har vi det. Idag är det också väldigt lätt att hamna i den klass som många definerar som underklass. Råkar du bli sjuk eller arbetslös kan det gå väldigt fort att bli en del av det som krönikörer definerar som underklass.

Är det det Sverige vi vill ha i framtiden? Jag vill inte det.
Hur du röstar fr om idag t o m den 14 september gör faktistkt skillnad, jag kommer att rösta på vänsteralternativet i svensk politik. Det tydligaste alternativet för förändring.

För åtta år sedan behövde föjde vi inte medlemmar till exempelvis kyrkan för att få mat för helgen det gör vi idag. För åtta år sedan var det inte rutin på att hjälpa medlemmar ompröva och överklaga beslut från försäkringskassan, det är det idag.

En röst på alliansen är en röst på att fler klasser i samhället uppstår. För vilka är idag marginaliserade, det är de som är sjuka och arbetslösa som inte kan få ersättning. Även o du är frisk och har arbete idag kan du imorgon vara en av de marginaliserade

En röst på Sverigedemokraterna innebär en röst på ett parti som anser att det inga klasser finns i samhället utan att bara vi svenskar håller ihop och kastar ut alla andra så blir det bra för alla. En syn på samhället som jag inte ställer upp på.


1 kommentar:

  1. De som påstår att vi inte har ett klassamhälle är antingen blinda eller väljer att se vad de vill. Vi har klass när det gäller kön, etnicitet, sexualitet och så vidare. Det finns nästan i alla situationer en överordnad och en underordnad, sorgligt men sant.

    SvaraRadera